psse-slupca.pl

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini • przepis • składniki • przygotowanie

By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini

By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
jajko - 4 szt.
masło - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
rzodkiewka - 4 szt.
ogórek małosolny - 2 szt.
pomidor malinowy - 1 szt.
sałata dębowa - 1 szt.
Szpinak Baby - 25 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
serek śmietankowy - 2 łyżki
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
mleko - 300 ml
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
olej kokosowy - 5 łyżek
mąka ryżowa - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE BEZGLUTENOWE:
Mąkę mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy olej i mleko, a następnie miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy trochę gazowanej wody mineralnej.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.
3.SMAŻYMY PLACKI JAJECZNE:
Jajka miksujemy na puszystą masę. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy na nie masę jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.
4.KROIMY WARZYWA:
Awokado kroimy w łódeczki, pomidor i rzodkiewki w plastry, cebule w krążki, ogórki w słupki.
5.SKŁADAMY WRAPY:
Jedną stronę każdej tortilli smarujemy sosem. Układamy na nim liście sałaty i szpinaku, pokrojone warzywa i placek jajeczny. Posypujemy obranymi z łupiny, rozdrobnionymi w moździerzu pistacjami.
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE BEZGLUTENOWE

Mąkę mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy olej i mleko, a następnie miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy trochę gazowanej wody mineralnej.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.

3

SMAŻYMY PLACKI JAJECZNE

Jajka miksujemy na puszystą masę. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy na nie masę jajeczną. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.

4

KROIMY WARZYWA

Awokado kroimy w łódeczki, pomidor i rzodkiewki w plastry, cebule w krążki, ogórki w słupki.

5

SKŁADAMY WRAPY

Jedną stronę każdej tortilli smarujemy sosem. Układamy na nim liście sałaty i szpinaku, pokrojone warzywa i placek jajeczny. Posypujemy obranymi z łupiny, rozdrobnionymi w moździerzu pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3580,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

596,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

81,7 g

🥬

Błonnik

14,8 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy