psse-slupca.pl

Śniadaniowa tostada z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!

Śniadaniowa tostada z chorizo

Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chorizo - 220 g
oliwa z oliwek - 10 g
tortilla - 8 szt.
sałata lodowa - 0,5 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
guacamole - 150 g
ser feta - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CHORIZO:
Chorizo rozdrabniamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę, cały czas mieszając, aż chorizo stanie się lekko chrupiące. Gotowe mięso przekładamy do miseczki.
2.PODSMAŻAMY TORTILLE:
Na patelni, na której smażyliśmy chorizo, podsmażamy z obu stron tortille, aż nabiorą złotego koloru.
3.PODAJEMY TOSTADY:
Sałatę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażone tortille smarujemy guacamole i nakładamy na nie sałatę, pomidory oraz cebulę. Na koniec na tostady nakładamy podsmażone chorizo i kruszymy ser feta.
Śniadaniowa tostada z chorizo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CHORIZO

Chorizo rozdrabniamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej kiełbasę, cały czas mieszając, aż chorizo stanie się lekko chrupiące. Gotowe mięso przekładamy do miseczki.

2

PODSMAŻAMY TORTILLE

Na patelni, na której smażyliśmy chorizo, podsmażamy z obu stron tortille, aż nabiorą złotego koloru.

3

PODAJEMY TOSTADY

Sałatę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażone tortille smarujemy guacamole i nakładamy na nie sałatę, pomidory oraz cebulę. Na koniec na tostady nakładamy podsmażone chorizo i kruszymy ser feta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3036,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

759,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

75 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy