psse-slupca.pl

Ciasto krówkowe bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Ciasto krówkowe bez pieczenia

Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

herbatniki - 40 g
ser mascarpone - 400 g
śmietana 30% - 200 g
cukier puder - 3 łyżki
masa krówkowa - 250 g
truskawka - 300 g
czekolada mleczna - 70 g
orzechy laskowe, posiekane - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
W garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, żeby poziom wody sięgał poniżej krawędzi miski. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do miski i cały czas mieszamy, aż się roztopi.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do miski dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość miksujemy, aż powstanie jednolity krem.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Truskawki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Orzechy laskowe dość drobno siekamy.
4.SKŁADAMY CIASTO:
Na dnie naczynia układamy herbatniki. Następnie smarujemy je połową kremu, masą krówkową i drugą połową kremu. Na kremie układamy truskawki, oblewamy ciasto roztopioną czekoladą i oprószamy całość orzechami laskowymi. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny.
Ciasto krówkowe bez pieczenia

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

W garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę tak, żeby poziom wody sięgał poniżej krawędzi miski. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do miski i cały czas mieszamy, aż się roztopi.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do miski dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość miksujemy, aż powstanie jednolity krem.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Truskawki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Orzechy laskowe dość drobno siekamy.

4

SKŁADAMY CIASTO

Na dnie naczynia układamy herbatniki. Następnie smarujemy je połową kremu, masą krówkową i drugą połową kremu. Na kremie układamy truskawki, oblewamy ciasto roztopioną czekoladą i oprószamy całość orzechami laskowymi. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3624 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

453 kcal

🥑

Tłuszcz

33,2 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy