psse-slupca.pl

Jak przygotować sos holenderski? • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!

Jak przygotować sos holenderski?

Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SOS HOLENDERSKI TO:
jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów.
2.DOSKONALE PASUJE DO:
gotowanych warzyw i ryb.
3.A W POŁĄCZENIU:
ze szparagami tworzy duet po prostu idealny!
4.NA BAZIE SOSU:
holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.
5.JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI:
do sosu holenderskiego?
6.JEŚLI CHCESZ PODAĆ:
z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać.
7.WYSTARCZY, ŻE ODETNIESZ:
zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę.
8.BIAŁE SZPARAGI NATOMIAST:
wymagają obrania i dłuższego gotowania.
9.JAK PRZYGOTOWAĆ SOS:
holenderski?
10.SOS HOLENDERSKI NAJLEPIEJ:
i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej.
11.ZAGOTUJ GARNEK WODY:
i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.
12.SKŁADNIKI SOSU HOLENDERSKIEGO:
żółtka jaj – 2 szt.
13.MASŁO – 200:
g sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie W rondelku rozpuść masło.
14.W KĄPIELI WODNEJ:
ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę.
15.STOPNIOWO DOLEWAJ MASŁO,:
cały czas mieszając.
16.GDY SOS BĘDZIE:
miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka.
17.SOS DOPRAW SOLĄ:
i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
18.JAK PODAĆ SOS:
holenderski ze szparagami?
19.SZPARAGI UŁÓŻ NA:
desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim.
20.JEŚLI CHCESZ, BY:
była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.
21.JAK INACZEJ WYKORZYSTAĆ:
sos holenderski?
22.SOS HOLENDERSKI MOŻESZ:
podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego.
23.IDEALNIE KOMPONUJE SIĘ:
też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior.
24.TO BARDZO DELIKATNY:
sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.
Jak przygotować sos holenderski?

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SOS HOLENDERSKI TO

jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów.

2

DOSKONALE PASUJE DO

gotowanych warzyw i ryb.

3

A W POŁĄCZENIU

ze szparagami tworzy duet po prostu idealny!

4

NA BAZIE SOSU

holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.

5

JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI

do sosu holenderskiego?

6

JEŚLI CHCESZ PODAĆ

z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać.

7

WYSTARCZY, ŻE ODETNIESZ

zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę.

8

BIAŁE SZPARAGI NATOMIAST

wymagają obrania i dłuższego gotowania.

9

JAK PRZYGOTOWAĆ SOS

holenderski?

10

SOS HOLENDERSKI NAJLEPIEJ

i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej.

11

ZAGOTUJ GARNEK WODY

i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.

12

SKŁADNIKI SOSU HOLENDERSKIEGO

żółtka jaj – 2 szt.

13

MASŁO – 200

g sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie W rondelku rozpuść masło.

14

W KĄPIELI WODNEJ

ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę.

15

STOPNIOWO DOLEWAJ MASŁO,

cały czas mieszając.

16

GDY SOS BĘDZIE

miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka.

17

SOS DOPRAW SOLĄ

i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

18

JAK PODAĆ SOS

holenderski ze szparagami?

19

SZPARAGI UŁÓŻ NA

desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim.

20

JEŚLI CHCESZ, BY

była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.

21

JAK INACZEJ WYKORZYSTAĆ

sos holenderski?

22

SOS HOLENDERSKI MOŻESZ

podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego.

23

IDEALNIE KOMPONUJE SIĘ

też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior.

24

TO BARDZO DELIKATNY

sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1684,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

120,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

1,1 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy