psse-slupca.pl

Sałata ze śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!

Sałata ze śmietaną

Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sałata masłowa - 250 g
śmietana 18% - 250 ml
cytryna - 0,5 szt.
cukier - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
szczypiorek - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY WARZYWA:
Sałatę oraz szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Porwij sałatę masłową na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Szczypior drobno pokrój i także wrzuć do miski. Całość wymieszaj.
3.DODAJEMY ŚMIETANĘ I SOK Z CYTRYNY:
Do miski wlej śmietanę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do miski. Pamiętaj, żeby go przecedzić, aby w sałatce nie znalazły się pestki.
4.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
Dopraw sałatę cukrem oraz solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
5.SCHŁADZAMY SAŁATKĘ:
Włóż gotową sałatkę do lodówki na 10 minut, aby lekko się schłodziła, a smaki dobrze się połączyły. Sałatkę podawaj jako dodatek do ulubionych mięs, smażonego jajka czy ryb.
Sałata ze śmietaną

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY WARZYWA

Sałatę oraz szczypiorek umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Porwij sałatę masłową na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Szczypior drobno pokrój i także wrzuć do miski. Całość wymieszaj.

3

DODAJEMY ŚMIETANĘ I SOK Z CYTRYNY

Do miski wlej śmietanę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do miski. Pamiętaj, żeby go przecedzić, aby w sałatce nie znalazły się pestki.

4

DOPRAWIAMY DO SMAKU

Dopraw sałatę cukrem oraz solą, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

5

SCHŁADZAMY SAŁATKĘ

Włóż gotową sałatkę do lodówki na 10 minut, aby lekko się schłodziła, a smaki dobrze się połączyły. Sałatkę podawaj jako dodatek do ulubionych mięs, smażonego jajka czy ryb.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

392,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

98,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

6 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

2,3 g

Podobne przepisy