psse-slupca.pl

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą

Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżka
rzeżucha - 50 g
rzodkiewka - 5 szt.
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
pak choi - 6 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kiełbasa biała surowa - 2 szt.
migdały płatki - 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
sezam biały - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek, chili, szalotki drobno siekamy i podsmażamy.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię i podsmażamy tak długo, aż przestanie być surowa. Marchewkę i ogórka kroimy w słupki, rzodkiewki w plasterki – dodajemy na patelnię i mieszamy.  Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy przyprawy, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość przekładamy do miski.
2.PRAŻYMY SEZAM I MIGDAŁY:
Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoto sezam i płatki migdałowe. Gdy nabiorą odpowiedniego koloru, dodajemy sos sojowy i energicznie mieszamy.
3.DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę posypujemy z wierzchu prażonym sezamem i migdałami. Dekorujemy rzeżuchą.
Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek, chili, szalotki drobno siekamy i podsmażamy.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię i podsmażamy tak długo, aż przestanie być surowa. Marchewkę i ogórka kroimy w słupki, rzodkiewki w plasterki – dodajemy na patelnię i mieszamy.  Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Dodajemy przyprawy, otartą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość przekładamy do miski.

2

PRAŻYMY SEZAM I MIGDAŁY

Na osobnej suchej patelni podprażamy na złoto sezam i płatki migdałowe. Gdy nabiorą odpowiedniego koloru, dodajemy sos sojowy i energicznie mieszamy.

3

DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę posypujemy z wierzchu prażonym sezamem i migdałami. Dekorujemy rzeżuchą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1102,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy