psse-slupca.pl

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso indycze mielone - 500 g
bułka - 2 szt.
mleko - 60 ml
jajko - 1 szt.
olej - 50 ml
pomidory krojone z puszki - 300 g
bulion - 120 ml
koncentrat pomidorowy - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebule pokrój na drobną kostkę, a czosnek zostaw. Bułki (powinny być czerstwe) włóż do miseczki i zalej mlekiem, aby zmiękły.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski wrzuć cebulę oraz mięso. Przeciśnij przez praskę czosnek i również dodaj do reszty składników. Dodaj także namoczone bułki, jajko, 30 ml oliwy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką.
3.FORMUJEMY PULPECIKI:
Delikatnie zwilż dłonie, aby pulpety łatwiej się formowały. Weź do ręki odrobinę masy i zacznij formować z niej małe kulki. Uformowane pulpety odkładaj na bok.
4.SMAŻYMY PULPETY:
Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią pulpety. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aby nabrały złotego koloru.
5.ODSĄCZAMY PULPETY Z NADMIARU TŁUSZCZU:
Wyłóż talerz ręcznikiem papierowym, a potem połóż na nim usmażone pulpety, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek wraz z cebulą obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.
7.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
W rondlu podsmaż cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, podlej je porcją bulionu i podduszaj przez 6-7 minut.
8.DODAJEMY POMIDORY:
Gdy bulion lekko wyparuje, do sosu dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość przypraw i wymieszaj. Gotuj sos przez 10 minut.
9.DODAJEMY PULPETY:
Pod sam koniec gotowania, dodaj pulpety. Podduszaj je przez 10 minut w sosie, aby nabrały więcej aromatu. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebule pokrój na drobną kostkę, a czosnek zostaw. Bułki (powinny być czerstwe) włóż do miseczki i zalej mlekiem, aby zmiękły.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski wrzuć cebulę oraz mięso. Przeciśnij przez praskę czosnek i również dodaj do reszty składników. Dodaj także namoczone bułki, jajko, 30 ml oliwy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką.

3

FORMUJEMY PULPECIKI

Delikatnie zwilż dłonie, aby pulpety łatwiej się formowały. Weź do ręki odrobinę masy i zacznij formować z niej małe kulki. Uformowane pulpety odkładaj na bok.

4

SMAŻYMY PULPETY

Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie wrzuć na nią pulpety. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty, aby nabrały złotego koloru.

5

ODSĄCZAMY PULPETY Z NADMIARU TŁUSZCZU

Wyłóż talerz ręcznikiem papierowym, a potem połóż na nim usmażone pulpety, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek wraz z cebulą obierz, a potem pokrój na drobną kostkę.

7

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

W rondlu podsmaż cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, podlej je porcją bulionu i podduszaj przez 6-7 minut.

8

DODAJEMY POMIDORY

Gdy bulion lekko wyparuje, do sosu dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość przypraw i wymieszaj. Gotuj sos przez 10 minut.

9

DODAJEMY PULPETY

Pod sam koniec gotowania, dodaj pulpety. Podduszaj je przez 10 minut w sosie, aby nabrały więcej aromatu. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2097,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,4 kcal

🥑

Tłuszcz

28,7 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

31 g

Podobne przepisy

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl