psse-slupca.pl

Ciasto stracciatella z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Ciasto stracciatella z truskawkami

Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka maślane - 250 g
masło - 50 g
cukier puder - 80 g
czekolada deserowa - 200 g
jogurt naturalny - 100 ml
ser mascarpone - 500 g
śmietana 30% - 400 ml
woda - 40 ml
żelatyna - 25 g
mięta świeża - 2 łyżki
czekolada mleczna - 100 g
truskawka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY:
Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.DEKORUJEMY CIASTO:
Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.
Ciasto stracciatella z truskawkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY

Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

DEKORUJEMY CIASTO

Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6868,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,4 kcal

🥑

Tłuszcz

39,4 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy