psse-slupca.pl

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso

Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 125 g
cukier puder - 100 g
czekolada gorzka - 30 g
jajko - 2 szt.
kawa mielona - 3 łyżeczki
masło - 100 g
olej - 2 łyżki
orzech włoski - 50 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CAKE POPSY:
Masło, cukier i sól ubijamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Mąkę, orzechy włoskie i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki espresso.
2.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Cukier puder przesiewamy, dzielimy na dwie porcje, jedną porcję mieszamy z niewielką ilością espresso aż do uzyskania gęstej polewy. Pozostały cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody – możemy zabarwić go według uznania. Każdą polewę przekładamy do jednej torebki do zamrażania, torebkę szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Cake popsy dekorujemy lukrem i pozostawiamy do wyschnięcia.
3.DEKORUJEMY CZEKOLADĄ:
Czekoladę siekamy, roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do torebki do zamrażania, szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Wyciskamy czekoladę, rysując kontury motywów, i pozostawiamy do ostygnięcia.
Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CAKE POPSY

Masło, cukier i sól ubijamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Mąkę, orzechy włoskie i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki espresso.

2

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesiewamy, dzielimy na dwie porcje, jedną porcję mieszamy z niewielką ilością espresso aż do uzyskania gęstej polewy. Pozostały cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody – możemy zabarwić go według uznania. Każdą polewę przekładamy do jednej torebki do zamrażania, torebkę szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Cake popsy dekorujemy lukrem i pozostawiamy do wyschnięcia.

3

DEKORUJEMY CZEKOLADĄ

Czekoladę siekamy, roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do torebki do zamrażania, szczelnie zamykamy i odcinamy mały róg. Wyciskamy czekoladę, rysując kontury motywów, i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2900 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy