psse-slupca.pl

Pieczony kurczak chermoula z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Pieczony kurczak chermoula z warzywami

Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
kolendra świeża - 45 g
natka pietruszki - 20 g
kminek cały - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżka
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,25 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
tymianek świeży - 20 g
cytryna - 1 szt.
seler - 1 szt.
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
ziemniak - 4 szt.
marchew - 4 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
rozmaryn świeży - 16 g
sól - 1 szczypta
piwo jasne - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ:
do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach kawałek folii spożywczej naczynie żaroodporne mały wyparzony słoik (ok. 250 ML) 3: wykałaczki Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół) Przygotowanie Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu.
2.DO ZIÓŁ DODAJEMY:
posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny.
3.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE UCIERAMY,:
dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. PRZYPRAWIAMY MIELONYM PIEPRZEM: i solą. CAŁOŚĆ PONOWNIE: mieszamy. KURCZAKA MYJEMY I: osuszamy.
4.
ODCINAMY SKRZYDEŁKA.
5.NIEWIELKĄ ILOŚĆ MARYNATY:
wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). KURCZAKA DOKŁADNIE NACIERAMY: marynatą.
6.MISKĘ Z ZAMARYNOWANYM:
kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).
7.MARCHEWKI KROIMY POD:
skosem na większe kawałki, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, obrany seler w trójkąty, a czosnek w talarki.
8.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego.
9.DO WARZYW DODAJEMY:
otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE:
igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku.
11.WARZYWA DOPRAWIAMY OSTRĄ:
lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
12.CAŁOŚĆ MIESZAMY, TAK:
aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.
13.PIWO PRZELEWAMY DO:
garnka, podgrzewamy.
14.NA ŚRODKU NACZYNIA:
żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik.
15.DO SŁOIKA NALEWAMY:
gorące piwo.
16.ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA SPINAMY:
wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu.
17.KURCZAKA NADZIEWAMY NA:
słoik z gorącym piwem.
18.TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut.
19.PODCZAS PIECZENIA KURCZAKA:
smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).
20.JAK PODAWAĆ Z:
upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki.
21.NA TALERZU UKŁADAMY:
upieczone warzywa.
22.KURCZAKA ZDEJMUJEMY ZE:
słoika i układamy na warzywach.
23.KURCZAKA POLEWAMY SOSEM:
z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Pieczony kurczak chermoula z warzywami

Czas przygotowania

170 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ

do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach kawałek folii spożywczej naczynie żaroodporne mały wyparzony słoik (ok. 250 ML) 3: wykałaczki Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół) Przygotowanie Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu.

2

DO ZIÓŁ DODAJEMY

posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny.

3

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE UCIERAMY,

dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. PRZYPRAWIAMY MIELONYM PIEPRZEM: i solą. CAŁOŚĆ PONOWNIE: mieszamy. KURCZAKA MYJEMY I: osuszamy.

4

ODCINAMY SKRZYDEŁKA.

5

NIEWIELKĄ ILOŚĆ MARYNATY

wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). KURCZAKA DOKŁADNIE NACIERAMY: marynatą.

6

MISKĘ Z ZAMARYNOWANYM

kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).

7

MARCHEWKI KROIMY POD

skosem na większe kawałki, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, obrany seler w trójkąty, a czosnek w talarki.

8

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego.

9

DO WARZYW DODAJEMY

otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE

igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku.

11

WARZYWA DOPRAWIAMY OSTRĄ

lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.

12

CAŁOŚĆ MIESZAMY, TAK

aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.

13

PIWO PRZELEWAMY DO

garnka, podgrzewamy.

14

NA ŚRODKU NACZYNIA

żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik.

15

DO SŁOIKA NALEWAMY

gorące piwo.

16

ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA SPINAMY

wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu.

17

KURCZAKA NADZIEWAMY NA

słoik z gorącym piwem.

18

TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut.

19

PODCZAS PIECZENIA KURCZAKA

smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).

20

JAK PODAWAĆ Z

upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki.

21

NA TALERZU UKŁADAMY

upieczone warzywa.

22

KURCZAKA ZDEJMUJEMY ZE

słoika i układamy na warzywach.

23

KURCZAKA POLEWAMY SOSEM

z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4701,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1175,3 kcal

🥑

Tłuszcz

78,8 g

🌾

Węglowodany

43,0 g

🥬

Błonnik

69,5 g

💪

Białko

69,5 g

Podobne przepisy