psse-slupca.pl

Pieczony boczek z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Pieczony boczek z airfryera

Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek surowy - 800 g
sól - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK:
Boczek osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skórę nacinamy w kratkę, uważając, aby nie naciąć mięsa. Z drugiej strony mięso dokładnie nacieramy solą i odkładamy boczek na ok. 15 minut.
2.PIECZEMY BOCZEK:
Natarte solą mięso ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy olejem. Boczek pieczemy w airfryerze przez ok. 40 minut w temp. 180°C. Gotowe mięso pod przykryciem odstawiamy na ok. 10 minut. Boczek podajemy pokrojony w plastry.
 Pieczony boczek z airfryera

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK

Boczek osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skórę nacinamy w kratkę, uważając, aby nie naciąć mięsa. Z drugiej strony mięso dokładnie nacieramy solą i odkładamy boczek na ok. 15 minut.

2

PIECZEMY BOCZEK

Natarte solą mięso ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy olejem. Boczek pieczemy w airfryerze przez ok. 40 minut w temp. 180°C. Gotowe mięso pod przykryciem odstawiamy na ok. 10 minut. Boczek podajemy pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6136 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1227,2 kcal

🥑

Tłuszcz

132,2 g

🌾

Węglowodany

0 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy