psse-slupca.pl

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem

Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryka mielona słodka - 20 g
olej rzepakowy - 100 ml
szynka wieprzowa - 1 kg
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
seler - 1 szt.
marchew - 200 g
masło - 50 g
miód - 50 łyżeczek
olej sezamowy - 1 łyżka
orzech włoski - 80 g
pieprz ziołowy, mielony - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
kasza pęczak - 200 g
śliwka suszona - 100 g
imbir świeży - 15 g
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
naczynie żaroodporne folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg) Marynata W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. ODSTAWIAMY.
2.3 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem.
3.IMBIR OBIERAMY ZA:
pomocą łyżki.
4.OBRANY IMBIR DZIELIMY:
na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok.
5.POSIEKANY IMBIR ŁĄCZYMY:
z roztartym czosnkiem. MIĘSO SZYNKĘ MYJEMY: pod wodą.
6.OSUSZAMY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM,:
wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą.
7.PARZYMY SZYNKĘ, NASTĘPNIE:
wyjmujemy z wrzątku.
8.SZYNKĘ OSUSZAMY ZA:
pomocą papierowego ręcznika.
9.WODĘ, W KTÓREJ:
gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy.
10.IMBIR I CZOSNEK:
wcieramy bardzo mocno w szynkę.
11.NASTĘPNIE MIĘSO NACIERAMY:
papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem.
12.SZYNKĘ POLEWAMY ODROBINĄ:
oleju rzepakowego, całość wcieramy.
13.MIĘSO WKŁADAMY DO:
żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.
14.PĘCZAK ROZGNIATAMY 2:
ząbki czosnku.
15.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę 1x1 cm.
16.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszklą.
17.DO GARNKA Z:
cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1).
18.
CZĘSTO MIESZAMY.
19.2 POŁOWĘ IMBIRU:
kroimy w cienkie plastry.
20.MARCHEW I SELER:
kroimy w kostkę 1x1 cm.
21.DO CZYSTEGO GARNKA:
dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli.
22.GDY MASŁO ROZPUŚCI:
się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. MIESZAMY.
23.CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO:
5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.
24.DODAJEMY SÓL I:
biały pieprz.
25.DO PĘCZAKU PONOWNIE:
dolewamy wody, mieszamy.
26.DO GARNKA Z:
pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir.
27.DODAJEMY POKROJONE NA:
ćwiartki uszone śliwki i posiekane orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. MIESZAMY.
28.DOPRAWIAMY PIEPRZEM ZIOŁOWYM,:
sokiem z 1/2 cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. MIESZAMY.
29.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy kaszę z warzywami. NA KASZĘ PRZEKŁADAMY: szynkę.
30.
DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.
Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

naczynie żaroodporne folię aluminiową rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg) Marynata W miseczce mieszamy 20 g słodkiej papryki, pieprz ziołowy i odrobinę białego pieprzu. ODSTAWIAMY.

2

3 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem.

3

IMBIR OBIERAMY ZA

pomocą łyżki.

4

OBRANY IMBIR DZIELIMY

na pół, połowę drobno siekamy, a resztę odstawiamy na bok.

5

POSIEKANY IMBIR ŁĄCZYMY

z roztartym czosnkiem. MIĘSO SZYNKĘ MYJEMY: pod wodą.

6

OSUSZAMY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM,

wrzucamy na 3-5 minut (w zależności od grubości szynki) do garnka z wrzącą wodą.

7

PARZYMY SZYNKĘ, NASTĘPNIE

wyjmujemy z wrzątku.

8

SZYNKĘ OSUSZAMY ZA

pomocą papierowego ręcznika.

9

WODĘ, W KTÓREJ

gotowała się szynka, zostawiamy – przyda się do kaszy.

10

IMBIR I CZOSNEK

wcieramy bardzo mocno w szynkę.

11

NASTĘPNIE MIĘSO NACIERAMY

papryką słodką wymieszaną z pieprzem ziołowym i białym pieprzem.

12

SZYNKĘ POLEWAMY ODROBINĄ

oleju rzepakowego, całość wcieramy.

13

MIĘSO WKŁADAMY DO

żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku – najpierw w 220°C przez 10 minut, później temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny (po 10 minutach od momentu włożenia szynki do piekarnika wyciągamy ją, naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy przez mniej więcej 2 godziny.

14

PĘCZAK ROZGNIATAMY 2

ząbki czosnku.

15

CEBULĘ KROIMY W

kostkę 1x1 cm.

16

W GARNKU ROZGRZEWAMY

olej rzepakowy, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszklą.

17

DO GARNKA Z

cebulą i czosnkiem dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy, polewamy pęczak wodą, w której gotowała się szynka (stosunek 2:1).

18

CZĘSTO MIESZAMY.

19

2 POŁOWĘ IMBIRU

kroimy w cienkie plastry.

20

MARCHEW I SELER

kroimy w kostkę 1x1 cm.

21

DO CZYSTEGO GARNKA

dodajemy około 50 g masła, odrobinę wody i trochę soli.

22

GDY MASŁO ROZPUŚCI

się w wodzie, wrzucamy pokrojone seler, marchew i imbir. MIESZAMY.

23

CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO

5-8 minut do momentu, aż warzywa zmiękną.

24

DODAJEMY SÓL I

biały pieprz.

25

DO PĘCZAKU PONOWNIE

dolewamy wody, mieszamy.

26

DO GARNKA Z

pęczakiem przekładamy seler, marchew i imbir.

27

DODAJEMY POKROJONE NA

ćwiartki uszone śliwki i posiekane orzechy, mieszamy, a następnie dodajemy trochę miodu. MIESZAMY.

28

DOPRAWIAMY PIEPRZEM ZIOŁOWYM,

sokiem z 1/2 cytryny i niewielką ilością startej skórki z cytryny. MIESZAMY.

29

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy kaszę z warzywami. NA KASZĘ PRZEKŁADAMY: szynkę.

30

DEKORUJEMY PIETRUSZKĄ.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4146,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1036,5 kcal

🥑

Tłuszcz

48,5 g

🌾

Węglowodany

150,0 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy