Puszyste ciasto z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHE CIASTO DO
miski przesiewamy mąkę, 4 łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia, dodajemy masło pokrojone w kostkę.
CIASTO ZAGNIATAMY, STOPNIOWO
dodając żółtka.
NA KONIEC DODAJEMY
szczyptę soli.
CIASTA NIE WYRABIAMY
zbyt długo.
CIASTO DZIELIMY NA
dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.
DO WIĘKSZEJ CZĘŚCI
dodajemy kakao, zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.
MNIEJSZĄ CZĘŚĆ CIASTA
również zagniatamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą.
OBIE CZĘŚCI WKŁADAMY
do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.
BLASZKĘ O ŚREDNICY
30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
ZMROŻONE CIASTO KAKAOWE
ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki do pieczenia, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią.
PIECZEMY TEMPERATURZE 180
stopni C (termoobieg) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) przez około 18 minut.
PODPIECZONY SPÓD
studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło, nie może być gorące w momencie użycia.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
W TRAKCIE UBIJANIA
stopniowo dodajemy połowę ilości cukru, a na koniec wlewamy sok z limonki .
ZMNIEJSZAMY OBROTY
miksera.
DODAJEMY DRUGĄ POŁOWĘ
cukru wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym.
GDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy roztopione masło i mieszamy trzepaczką.
TAK PRZYGOTOWANĄ PIANĘ
wylewamy równomiernie na upieczony spód i posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami .
NA WIERZCH ŚCIERAMY
na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta (bez dodatku kakao).
CIASTO WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
PO UPIECZENIU PLACEK
dekorujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5815,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
969,3 kcal
Tłuszcz
55,8 g
Węglowodany
104,7 g
Błonnik
2,2 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Halloweenowe jajka z dipem z awokado
Poznaj kreatywny przepis na Halloween! Jajka z dipem z awokado zachwycą smakiem i wyglądem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!