Pączki z jabłkami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
ŻURAWINY: namocz i pokrój.
PRZYGOTOWANIE
MASŁO ROZTAPIAMY: i odstawiamy, aby delikatnie ostygło.
MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ
sito do miski i robimy w niej zagłębienie.
Z MLEKA, DROŻDŻY
i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie.
DODAJEMY JAJO, ROZTOPIONE
masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum.
CIASTO DOBRZE WYRABIAMY
i odstawiamy do wyrośnięcia.
JABŁKA DOKŁADNIE MYJEMY,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
GDY CIASTO WYROŚNIE,
dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy.
CIASTO PORCJUJEMY NA
małe kulki (możemy użyć łyżki).
SMAŻYMY W GŁĘBOKIM
tłuszczu jak tradycyjne pączki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9508,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,9 kcal
Tłuszcz
60,9 g
Węglowodany
21,4 g
Błonnik
0,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Sałatka mimoza
Sałatka mimosa to danie wywodzące się z kuchni wschodniej o wyjątkowym wyglądzie, które stanowi pyszną alternatywę dla świątecznej sałatki jarzynowej. Warstwowa układane składniki oraz posypka z żółtka sprawiają, że sałatka wygląda bardzo apetycznie. Co wchodzi w skład sałatki mimoza i jak ją zrobić? Poznaj nasz pyszny przepis!

Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!