Orkiszowy krupnik z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY POR
Białą część pora kroimy w plasterki i przesmażamy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gdy się zeszkli, zalewamy wodą.
GOTUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
DODAJEMY ZIEMNIAKI I MARCHEWKĘ
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 5 minut.
DODAJEMY KASZĘ I GOTUJEMY KRUPNIK
Dodajemy kaszę orkiszową i gotujemy krupnik, co chwilę mieszając, aż ziemniaki zmiękną, a kasza napęcznieje. Jeśli krupnik okaże się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody, mieszamy i zagotowujemy – aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
PODAJEMY KRUPNIK
Krupnik przelewamy do miseczek. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1285,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
160,7 kcal
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.

Ciasteczka migdałowo-kokosowe w czekoladzie
Szybkie, pyszne ciasteczka bez mąki i oleju? Szukasz takich? Wypróbuj przepis na ciasteczka pełne płatków migdałowych, pestek dyni i wiórków kokosowych. Zobacz, jakie to proste w przygotowaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.