Nugat z migdałami i pistacjami torrone • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki)50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o10 minut/prędkość 2/100°C.
DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW
Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki)30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.
CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ
Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.
KROJENIE NUGATU
Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2656,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
221,4 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!

Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
Szybkie i łatwe w wykonaniu pancakes, idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie! Wypróbuj!

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!

Tropikalne smoothie z liczi
Do urlopu daleko, a Ty masz ochotę na odrobinę egzotyki? Kuracja koktajlem z liczi, ananasa i bananów trochę pomaga.