psse-slupca.pl

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka

Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 200 g
mleko - 100 ml
olej - 4 łyżki
mąka pszenna typ 650 - 110 g
masło - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 60 ml
sok ananasowy - 60 ml
mięta świeża - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
ogórek - 100 g
truskawka - 100 g
limonka - 1 szt.
likier kokosowy - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wlewamy jogurt, mleko, delikatnie ubijamy. Dodajemy mąkę, olej i łączymy całość w jednolitą masę. Z ciasta smażymy z obu stron niewielkie, delikatnie zrumienione naleśniki.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SYROP:
Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy cały sok. Skórkę i sok z limonki, miód, masło, mleczko kokosowe i sok ananasowy zagotowujemy. Redukujemy na małym ogniu do otrzymania lekko zawiesistej konsystencji.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Ogórek obieramy, kroimy w plasterki o szerokości do 1 cm i mieszamy z likierem, posiekaną miętą, miodem oraz sokiem z całej limonki. Odstawiamy na 10 minut. Truskawki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, dodajemy do ogórka.
Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wlewamy jogurt, mleko, delikatnie ubijamy. Dodajemy mąkę, olej i łączymy całość w jednolitą masę. Z ciasta smażymy z obu stron niewielkie, delikatnie zrumienione naleśniki.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SYROP

Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy cały sok. Skórkę i sok z limonki, miód, masło, mleczko kokosowe i sok ananasowy zagotowujemy. Redukujemy na małym ogniu do otrzymania lekko zawiesistej konsystencji.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ogórek obieramy, kroimy w plasterki o szerokości do 1 cm i mieszamy z likierem, posiekaną miętą, miodem oraz sokiem z całej limonki. Odstawiamy na 10 minut. Truskawki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, dodajemy do ogórka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1708,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

427,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy