psse-slupca.pl

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką • przepis • składniki • przygotowanie

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżki
burak - 4 szt.
cebula - 0,25 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 2 szt.
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 4 szt.
ser twaróg tłusty - 150 g
woda - 1,5 l
ziemniak - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI:
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.
3.MIKSUJEMY CAŁOŚĆ:
Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
4.MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA:
Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC (termoobieg) na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Buraki zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pół buraka zostawiamy do dekoracji.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKA, CEBULĘ I ŚLIWKI

Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pokrojonego ziemniaka przesmażamy delikatnie z posiekaną cebulą. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Do wody dodajemy suszone śliwki oraz goździki i gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.

3

MIKSUJEMY CAŁOŚĆ

Następnie dodajemy buraki pokrojone w kostkę, skórkę otartą z cytryny, ocet i masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.

4

MARYNUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ BURAKA

Odłożoną połowę buraka kroimy na małe cząstki i chwilę marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

878,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

146,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

24,9 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl