psse-slupca.pl

Mus gruszkowo-śliwkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Mus gruszkowo-śliwkowy to świetna przekąska dla najmłodszych członków rodziny. Przygotuj go dla swojego niemowlaka i wpajaj mu dobre nawyki żywieniowe od pierwszych miesięcy życia.

Mus gruszkowo-śliwkowy

Mus gruszkowo-śliwkowy to świetna przekąska dla najmłodszych członków rodziny. Przygotuj go dla swojego niemowlaka i wpajaj mu dobre nawyki żywieniowe od pierwszych miesięcy życia.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gruszka - 0,5 szt.
olej rzepakowy - 1 łyżeczka
płatki ryżowe - 2 łyżki
śliwka - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2.GOTOWANIE OWOCÓW GRUSZKĘ UMYĆ,:
OBRAĆ, USUNĄĆ NASIONA, POKROIĆ W 3-CENTYMETROWĄ KOSTKĘ.
3.
ŚLIWKI UMYĆ, PRZEPOŁOWIĆ, WYPESTKOWAĆ, POKROIĆ NA KAWAŁKI.
4.
DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WLAĆ 500 ML WODY.
5.
POKROJONE OWOCE WŁOŻYĆ DO WKŁADU DO GOTOWANIA, GOTOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM STEAMER/5 MINUT.
6.PRZYGOTOWANIE MUSU OWOCE WYJĄĆ,:
opróżnić pojemnik.
7.
Ugotowane owoce miksować z olejem (z zatkniętą miarką), stopniowo zwiększając prędkość, 30 sekund/prędkość 4–7.
8.
Powtarzać miksowanie do uzyskania kremowej konsystencji.
9.
Piure z owoców przełożyć do miski.
10.
Płatki ryżowe wsypać do pojemnika, dodać 150 ml wody, gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C , odczekać chwilę, aż płatki napęcznieją.
11.
Do papki ryżowej dodać purée z owoców, ­mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 2.
12.
Mus przeznaczony dla dzieci od 7. miesiąca.
Mus gruszkowo-śliwkowy

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

2

GOTOWANIE OWOCÓW GRUSZKĘ UMYĆ,

OBRAĆ, USUNĄĆ NASIONA, POKROIĆ W 3-CENTYMETROWĄ KOSTKĘ.

3

ŚLIWKI UMYĆ, PRZEPOŁOWIĆ, WYPESTKOWAĆ, POKROIĆ NA KAWAŁKI.

4

DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WLAĆ 500 ML WODY.

5

POKROJONE OWOCE WŁOŻYĆ DO WKŁADU DO GOTOWANIA, GOTOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM STEAMER/5 MINUT.

6

PRZYGOTOWANIE MUSU OWOCE WYJĄĆ,

opróżnić pojemnik.

7

Ugotowane owoce miksować z olejem (z zatkniętą miarką), stopniowo zwiększając prędkość, 30 sekund/prędkość 4–7.

8

Powtarzać miksowanie do uzyskania kremowej konsystencji.

9

Piure z owoców przełożyć do miski.

10

Płatki ryżowe wsypać do pojemnika, dodać 150 ml wody, gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C , odczekać chwilę, aż płatki napęcznieją.

11

Do papki ryżowej dodać purée z owoców, ­mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 2.

12

Mus przeznaczony dla dzieci od 7. miesiąca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

181,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

181,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,7 g

🌾

Węglowodany

36,5 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy