psse-slupca.pl

Halibutowe kąski w ziołowym cieście • przepis • składniki • przygotowanie

Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Halibutowe kąski w ziołowym cieście

Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas w puszce - 160 g
cukier - 2 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
przecier pomidorowy - 250 ml
sok ananasowy - 250 ml
jajko - 2 szt.
halibut filet - 500 g
piwo jasne - 220 ml
świeży koperek - 1 łyżka
mąka pszenna - 210 g
natka pietruszki - 10 g
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
SOS SŁODKO-KWAŚNY Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy (podgrzewamy, czekamy, aż się rozpuści), uważamy, żeby się nie przypalił, nie mieszamy.
2.Z PAPRYKI WYCINAMY:
gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.
3.MARCHEW OBIERAMY I:
kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka.
4.PAPRYCZKĘ CHILLI KROIMY:
na mniejsze kawałki, a czosnek w plasterki.
5.GDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, dodajemy ¾ szklanki soku z ananasa, mieszamy, następnie dajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i pokrojone warzywa: paprykę, marchew, cebulę, papryczkę chili, czosnek.
6.SMAŻYMY NA DOŚĆ:
dużym ogniu około 3 minut, a następnie dodajemy pokrojone, małe kawałki ananasa.
7.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą.
8.POZOSTAŁĄ ILOŚĆ SOKU:
z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do sosu na patelni, mieszamy, aż zgęstnieje.
9.HALIBUTOWE KĄSKI FILETY:
z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
11.ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD:
białek, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
12.ŻÓŁTKA MIESZAMY Z:
piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
13.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
ubite białka i delikatnie mieszamy.
14.DO CIASTA DODAJEMY:
posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek, mieszamy.
15.FILETY PANIERUJEMY W:
mące, maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
16.PO USMAŻENIU WYKŁADAMY:
na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
17.HALIBUTOWE KĄSKI PODAJEMY:
z sosem słodko-kwaśnym.
18.PROPOZYCJA PODANIA DANIE:
świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.
19.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Halibutowe kąski w ziołowym cieście

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

SOS SŁODKO-KWAŚNY Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy (podgrzewamy, czekamy, aż się rozpuści), uważamy, żeby się nie przypalił, nie mieszamy.

2

Z PAPRYKI WYCINAMY

gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.

3

MARCHEW OBIERAMY I

kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka.

4

PAPRYCZKĘ CHILLI KROIMY

na mniejsze kawałki, a czosnek w plasterki.

5

GDY CUKIER SIĘ

rozpuści, dodajemy ¾ szklanki soku z ananasa, mieszamy, następnie dajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i pokrojone warzywa: paprykę, marchew, cebulę, papryczkę chili, czosnek.

6

SMAŻYMY NA DOŚĆ

dużym ogniu około 3 minut, a następnie dodajemy pokrojone, małe kawałki ananasa.

7

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą.

8

POZOSTAŁĄ ILOŚĆ SOKU

z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do sosu na patelni, mieszamy, aż zgęstnieje.

9

HALIBUTOWE KĄSKI FILETY

z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

11

ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD

białek, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.

12

ŻÓŁTKA MIESZAMY Z

piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.

13

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

ubite białka i delikatnie mieszamy.

14

DO CIASTA DODAJEMY

posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek, mieszamy.

15

FILETY PANIERUJEMY W

mące, maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

16

PO USMAŻENIU WYKŁADAMY

na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

17

HALIBUTOWE KĄSKI PODAJEMY

z sosem słodko-kwaśnym.

18

PROPOZYCJA PODANIA DANIE

świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

19

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2438,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

73,7 g

🥬

Błonnik

28,5 g

💪

Białko

28,5 g

Podobne przepisy