Ciasto kokosowe z migdałami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT KOKOSOWY BIAŁKA
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
PIANĘ MIKSUJEMY Z
żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.
DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,
olej i wszystko dokładnie mieszamy.
FORMĘ O WYMIARACH
35x24 cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.
170 °C (TERMOOBIEG)
przez 20-25 minut.
PATYCZKIEM SPRAWDZAMY CZY
ciasto jest upieczone. STUDZIMY.
MUS KOKOSOWY MLECZKO
kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę.
ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY W
miseczce z wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. STUDZIMY.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY I
delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
DEKORACJA Z WYSTUDZONEGO
biszkoptu odcinamy górną warstwę (wyrównujemy go) i kroimy wzdłuż na dwie części (dolna część powinna być grubsza od górnej).
W BLASZCE KŁADZIEMY
kolejno: dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, drugi biszkopt i pozostałą część musu.
MASĘ NA WIERZCHU
wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu.
SPARZONE WRZĄTKIEM MIGDAŁY
obieramy, siekamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
ORZECHY PRAŻYMY W
piekarniku nagrzanym do temp.
180°C PRZEZ OKOŁO
5-8 minut.
GOTOWE CIASTO POSYPUJEMY
migdałami i dekorujemy kostkami czekolady.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6474 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
323,7 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!

Małe serniczki kawowe
Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Tort bezowy z poziomkami
Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.