Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO ROZPUSZCZAMY W
rondelku, studzimy.
JAJKA UBIJAMY NA
puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC
dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy).
WYŁĄCZAMY MIKSER.
DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ
przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY
i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 CM.
NA WIERZCHU CIASTA
układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp.
180°C (BEZ
termoobiegu).
MASŁO, CUKIER TRZCINOWY
i śmietankę zagotowujemy.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy.
NA WYPIECZONE CIASTO,
między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KRUCHĄ
posypką z płatków. CIASTO PONOWNIE PIECZEMY: w temp.
180°C OKOŁO 20
minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5159 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,9 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
67,2 g
Błonnik
9,0 g
Białko
9,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Mrożona matcha latte
Wyjątkowy smak matchy w połączeniu ze spienionym mlekiem, czyli mrożona matcha latte! To pyszny pomysł na napój idealny na gorący dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!