Makaron z kremowym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W DUŻYM
garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
W MIĘDZYCZASIE KURCZAKA
kroimy na paseczki.
SŁODKĄ PAPRYKĘ MIESZAMY
z przyprawą warzywną, solą i pieprzem.
W TAK PRZYGOTOWANEJ
mieszance obtaczamy kurczaka.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oleju, podsmażamy mięso, aż nabierze złocistego koloru.
DO USMAŻONEGO KURCZAKA
dodajemy śmietanę oraz koperek.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).
UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY
i nakładamy na talerze, na wierzch nakładamy mięso z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3760,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
940,1 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
93,4 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysty omlet na słodko
Omlet na słodko? To propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Pyszny, bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Wypróbuj koniecznie!

Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!