psse-slupca.pl

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami

Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakalie - 140 g
kakao - 1,5 łyżki
cukier - 90 g
cynamon - 1 łyżeczka
czekolada gorzka - 200 g
jajko - 4 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 510 g
miód - 320 g
mleko 3,2% - 230 ml
olej rzepakowy - 190 ml
powidła śliwkowe - 125 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa korzenna - 2 łyżki
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
sól - 2 szczypty
śmietanka 36% - 120 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.
2.ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka i bakalie (część żurawin zostawiamy do dekoracji). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.
4.WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM:
Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.
5.PIECZEMY PIERNIK:
Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.
6.PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI:
Kiedy piernik w obu keksówkach ostygnie, przekładamy go powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.
7.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Czekoladę gorzką, połamaną na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem śmietanki. Gdy całość się rozpuści i połączy polewamy wierzch ciasta i odstawiamy. Kiedy czekolada stwardnieje na wierzch posypujemy suszoną żurawinę.
Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i szczyptą soli.

2

ŁĄCZYMY I PODGRZEWAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Olej, mleko, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon dodajemy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Lekko studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Kiedy mieszanka będzie już tylko lekko ciepła, przelewamy ją do miski z mąką, dodajemy żółtka i bakalie (część żurawin zostawiamy do dekoracji). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.

4

WYPEŁNIAMY KEKSÓWKI CIASTEM

Dwie keksówki o długości ok. 10 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do każdej wlewamy połowę ciasta.

5

PIECZEMY PIERNIK

Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, przedłużamy czas pieczenia.

6

PRZEKŁADAMY PIERNIK POWIDŁAMI

Kiedy piernik w obu keksówkach ostygnie, przekładamy go powidłami tak, aby razem stworzyły jeden, wyższy piernik.

7

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę gorzką, połamaną na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem śmietanki. Gdy całość się rozpuści i połączy polewamy wierzch ciasta i odstawiamy. Kiedy czekolada stwardnieje na wierzch posypujemy suszoną żurawinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7442,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1240,5 kcal

🥑

Tłuszcz

57,5 g

🌾

Węglowodany

162,3 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

22 g

Podobne przepisy

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl