psse-slupca.pl

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym

Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 100 g
kurczak filety z piersi - 2 szt.
jajko - 2 szt.
olej rzepakowy - 1 l
mąka pszenna - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kalarepa - 1 szt.
kapar - 50 g
ocet winny - 1 łyżka
ogórek - 100 g
roszponka - 100 g
sól - 1 szczypta
syrop z agawy - 1 łyżka
masło - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 3 szt.
szalotka - 1 szt.
wino czerwone - 100 ml
pieprz zielony - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Masło pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w misce i odstawiamy, by zmiękło.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Piersi kurczaka wyrównujemy, by miały jednakową grubość na całej powierzchni, a następnie przecinamy wzdłuż na pół (w płaszczyźnie poziomej), nie dochodząc do końca – tak, by powstała kieszonka z mięsa.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO PIEPRZOWE:
Miękkie masło łączymy z wystudzonymi pieczarkami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.
4.FASZERUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Schłodzone masło odwijamy z folii, przekrawamy na pół, a każdą połówkę – wzdłuż na pół. Farsz powinien zajmować połowę długości piersi kurczaka.
5.SMAŻYMY DE VOLAILLE:
De volaille obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i w bułce, by stworzyć grubą, podwójną panierkę.
6.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Ogórek i obraną kalarepę kroimy w cienkie, podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę drobno siekamy, a szalotkę kroimy w piórka.
Kotlet de volaille z masłem pieprzowym

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Masło pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w misce i odstawiamy, by zmiękło.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Piersi kurczaka wyrównujemy, by miały jednakową grubość na całej powierzchni, a następnie przecinamy wzdłuż na pół (w płaszczyźnie poziomej), nie dochodząc do końca – tak, by powstała kieszonka z mięsa.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO PIEPRZOWE

Miękkie masło łączymy z wystudzonymi pieczarkami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły.

4

FASZERUJEMY PIERSI KURCZAKA

Schłodzone masło odwijamy z folii, przekrawamy na pół, a każdą połówkę – wzdłuż na pół. Farsz powinien zajmować połowę długości piersi kurczaka.

5

SMAŻYMY DE VOLAILLE

De volaille obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i w bułce, by stworzyć grubą, podwójną panierkę.

6

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ogórek i obraną kalarepę kroimy w cienkie, podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę drobno siekamy, a szalotkę kroimy w piórka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10384,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1298,1 kcal

🥑

Tłuszcz

122,3 g

🌾

Węglowodany

25,7 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl