psse-slupca.pl

Koncentrat bulionu wołowego • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Koncentrat bulionu wołowego

Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 100 g
marchew - 100 g
polędwica wołowa - 300 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
por - 100 g
seler naciowy - 100 g
sól - 25 g
pomidor suszony - 100 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
wino czerwone - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE MIĘSA:
Mięso pokroić w kostkę (o boku ok. 3 cm), włożyć na 20 minut do zamrażalnika, a potem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po30 sekund/prędkość 8. Przełożyć do innego naczynia.
2.GOTOWANIE KONCENTRATU:
Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z tymiankiem i pieprzemrozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać sól, wino albo ciepły wywar mięsny, oliwę oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C.
3.MIKSOWANIE KONCENTRATU:
Następniemiksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Koncentrat bulionu wołowego

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE MIĘSA

Mięso pokroić w kostkę (o boku ok. 3 cm), włożyć na 20 minut do zamrażalnika, a potem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po30 sekund/prędkość 8. Przełożyć do innego naczynia.

2

GOTOWANIE KONCENTRATU

Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z tymiankiem i pieprzemrozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać sól, wino albo ciepły wywar mięsny, oliwę oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C.

3

MIKSOWANIE KONCENTRATU

Następniemiksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

982,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

163,8 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy