Koncentrat bulionu wołowego • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE MIĘSA
Mięso pokroić w kostkę (o boku ok. 3 cm), włożyć na 20 minut do zamrażalnika, a potem rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po30 sekund/prędkość 8. Przełożyć do innego naczynia.
GOTOWANIE KONCENTRATU
Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z tymiankiem i pieprzemrozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 6. Masę zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać sól, wino albo ciepły wywar mięsny, oliwę oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C.
MIKSOWANIE KONCENTRATU
Następniemiksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
982,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
163,8 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
17,9 g
Błonnik
3,9 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem
Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.