psse-slupca.pl

Kokosowe gofry z sosem mango • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Kokosowe gofry z sosem mango

Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 50 g
jajko - 4 szt.
masło - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
wanilia - 3 g
wiórki kokosowe - 100 g
mleczko kokosowe - 400 ml
mąka pszenna - 200 g
cukier puder - 30 g
mango - 2 szt.
rum - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOKOSOWE GOFRY:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.
2.PIECZEMY GOFRY:
Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
3.MIKSUJEMY MANGO:
Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.
Kokosowe gofry z sosem mango

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOKOSOWE GOFRY

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.

2

PIECZEMY GOFRY

Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.

3

MIKSUJEMY MANGO

Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3607,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

601,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,5 g

🌾

Węglowodany

72,7 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Kokosowe gofry z sosem mango - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl