Kokosowe gofry z sosem mango • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOKOSOWE GOFRY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.
PIECZEMY GOFRY
Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
MIKSUJEMY MANGO
Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3607,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
601,2 kcal
Tłuszcz
33,5 g
Węglowodany
72,7 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.