Indyk z cukinią i grzybami z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY INDYKA
Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w słupki o długości ok. 4 cm. Grzyby shiitake oczyszczamy i kroimy w plasterki. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim indyka przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Indyka wyjmujemy.
DUSIMY WARZYWA I INDYKA
Wok wycieramy i rozgrzewamy w nim 1 łyżkę oleju. Podsmażamy grzyby shiitake przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy. W woku podgrzewamy pozostały olej, smażymy szalotki i cukinię przez 4 minuty, aż będą półtwarde. Dodajemy ponownie indyka i grzyby, zalewamy wywarem z warzyw i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałym sosem sojowym. Podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1868,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,1 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!