Grillowana makrela w ostrej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GRILL PRZYGOTOWANIE
Filety z makreli myjemy, a następnie dokładnie osuszamy.
POZBAWIONĄ PESTEK OSTRĄ
papryczkę, czosnek i kolendrę drobno siekamy.
MIESZAMY Z MIĘKKIM
masłem, solą, pieprzem i 2 łyżkami słodkiej papryki.
FILETY SMARUJEMY DOKŁADNIE
przygotowanym masłem, odstawiamy na kilkanaście minut.
GRILLUJEMY NA ROZGRZANYM
grillu po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie sprężysta i upieczona, a skórka chrupiąca.
PODAJEMY Z GRILLOWANYMI
warzywami.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1137,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
568,9 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
3,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
19,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Szybka zupa z ciecierzycy
Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu! Sprawdź przepis Karola na zupę instant z ciecierzycą, kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Mrożona herbata z melonem i miętą
Jaka jest letnia wersja herbaty? Z dużą ilością kostek lodu, świeżą mięta i kulkami melona!