Ekspresowe przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIMACZKI Z PASTĄ
z suszonych pomidorów Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
SUSZONE POMIDORY, CZOSNEK,
bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
MASĘ ROZKŁADAMY NA
cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach.
CAŁOŚĆ ZWIJAMY WZDŁUŻ
dłuższego boku, dociskając. ROLADĘ CHŁODZIMY W: lodówce.
ROLADĘ KROIMY W
plastry o grubości ok. 2 CM.
ŚLIMACZKI Z CIASTA
francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. MIĘDZY ŚLIMACZKAMI ZACHOWUJEMY: odstęp. CIASTKA OPRÓSZAMY JASNYM: sezamem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
OGÓREK FASZEROWANY HUMUSEM
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki.
KROIMY W 2-3-CENTYMETROWE
kawałki. NOŻEM WYDRĄŻAMY GNIAZDA: nasienne.
HUMUS PRZEKŁADAMY DO
rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
PRZEKŁADAMY JĄ DO
worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. WIERZCH DEKORUJEMY: orzechami.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SOLĄ
i pieprzem. PRZYOZDABIAMY LISTKAMI: mięty.
TALERZ ROZMAITOŚCI CZOSNEK
kroimy w plastry.
NA DNO ROZGRZANEJ
patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
ODCEDZONĄ BIAŁĄ FASOLĘ
przekładamy do rozdrabniacza.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
cytryny i pieprzem.
CZOSNEK Z PRZYPRAWAMI
i tłuszczem dodajemy do fasoli. MIKSUJEMY. PASTĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SŁONECZNIKIEM
i skrapiamy oliwą.
PASTĘ SERWUJEMY Z
pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami.
PODAJEMY Z WINOGRONAMI
i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1167,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
389,2 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
65,5 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!

Zakwas na barszcz biały
Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.