psse-slupca.pl

Ekspresowe przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie

Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Ekspresowe przekąski sylwestrowe

Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 400 g
oliwa z oliwek - 20 ml
rozmaryn suszony - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
sól morska - 0,5 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
nasiona słonecznika - 90 g
pomidor suszony - 285 g
sól - 1 szczypta
ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
ogórek - 1 szt.
orzech włoski - 30 g
papryka konserwowa - 2 szt.
hummus - 320 g
papryka żółta - 1 szt.
rzodkiewka - 15 g
seler naciowy - 1 szt.
winogrona czerwone - 70 g
krakersy - 90 g
orzech pekan - 30 g
młoda marchewka drobna - 450 g
paluszki chlebowe - 80 g
winogrona jasne - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚLIMACZKI Z PASTĄ:
z suszonych pomidorów Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
2.SUSZONE POMIDORY, CZOSNEK,:
bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
3.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
4.MASĘ ROZKŁADAMY NA:
cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach.
5.CAŁOŚĆ ZWIJAMY WZDŁUŻ:
dłuższego boku, dociskając. ROLADĘ CHŁODZIMY W: lodówce.
6.ROLADĘ KROIMY W:
plastry o grubości ok. 2 CM.
7.ŚLIMACZKI Z CIASTA:
francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. MIĘDZY ŚLIMACZKAMI ZACHOWUJEMY: odstęp. CIASTKA OPRÓSZAMY JASNYM: sezamem.
8.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
9.OGÓREK FASZEROWANY HUMUSEM:
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki.
10.KROIMY W 2-3-CENTYMETROWE:
kawałki. NOŻEM WYDRĄŻAMY GNIAZDA: nasienne.
11.HUMUS PRZEKŁADAMY DO:
rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
12.PRZEKŁADAMY JĄ DO:
worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. WIERZCH DEKORUJEMY: orzechami.
13.CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SOLĄ:
i pieprzem. PRZYOZDABIAMY LISTKAMI: mięty.
14.TALERZ ROZMAITOŚCI CZOSNEK:
kroimy w plastry.
15.NA DNO ROZGRZANEJ:
patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
16.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
17.ODCEDZONĄ BIAŁĄ FASOLĘ:
przekładamy do rozdrabniacza.
18.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
cytryny i pieprzem.
19.CZOSNEK Z PRZYPRAWAMI:
i tłuszczem dodajemy do fasoli. MIKSUJEMY. PASTĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
20.CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SŁONECZNIKIEM:
i skrapiamy oliwą.
21.PASTĘ SERWUJEMY Z:
pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami.
22.PODAJEMY Z WINOGRONAMI:
i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Ekspresowe przekąski sylwestrowe

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚLIMACZKI Z PASTĄ

z suszonych pomidorów Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.

2

SUSZONE POMIDORY, CZOSNEK,

bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.

3

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

4

MASĘ ROZKŁADAMY NA

cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach.

5

CAŁOŚĆ ZWIJAMY WZDŁUŻ

dłuższego boku, dociskając. ROLADĘ CHŁODZIMY W: lodówce.

6

ROLADĘ KROIMY W

plastry o grubości ok. 2 CM.

7

ŚLIMACZKI Z CIASTA

francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. MIĘDZY ŚLIMACZKAMI ZACHOWUJEMY: odstęp. CIASTKA OPRÓSZAMY JASNYM: sezamem.

8

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.

9

OGÓREK FASZEROWANY HUMUSEM

Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki.

10

KROIMY W 2-3-CENTYMETROWE

kawałki. NOŻEM WYDRĄŻAMY GNIAZDA: nasienne.

11

HUMUS PRZEKŁADAMY DO

rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.

12

PRZEKŁADAMY JĄ DO

worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. WIERZCH DEKORUJEMY: orzechami.

13

CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SOLĄ

i pieprzem. PRZYOZDABIAMY LISTKAMI: mięty.

14

TALERZ ROZMAITOŚCI CZOSNEK

kroimy w plastry.

15

NA DNO ROZGRZANEJ

patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty.

16

DOPRAWIAMY SOLĄ.

17

ODCEDZONĄ BIAŁĄ FASOLĘ

przekładamy do rozdrabniacza.

18

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

cytryny i pieprzem.

19

CZOSNEK Z PRZYPRAWAMI

i tłuszczem dodajemy do fasoli. MIKSUJEMY. PASTĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki.

20

CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SŁONECZNIKIEM

i skrapiamy oliwą.

21

PASTĘ SERWUJEMY Z

pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami.

22

PODAJEMY Z WINOGRONAMI

i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1167,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

389,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,6 g

🌾

Węglowodany

65,5 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy