psse-slupca.pl

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
ciasto francuskie - 200 g
jajko - 5 szt.
łosoś wędzony - 150 g
masło - 5 g
mąka pszenna - 5 g
mozzarella - 185 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 340 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FORMĘ NA:
tartę rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Przygotowanie Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
2.DO MISKI WBIJAMY:
jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu.
3.CAŁOŚĆ MIESZAMY W:
misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. ODSTAWIAMY.
4.FORMĘ DO TARTY:
smarujemy masłem od środka. ODSTAWIAMY NA: bok.
5.SCHŁODZONE CIASTO FRANCUSKIE:
delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
6.FORMĘ WYKŁADAMY CIASTEM,:
które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. SPÓD CIASTA NAKŁUWAMY: widelcem.
7.ZA POMOCĄ WAŁKA:
usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
8.NA CIEŚCIE ROZKŁADAMY:
łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
9.DODAJEMY POKROJONE W:
kosteczkę pomidory.
10.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany.
11.DODAJEMY KILKA PORWANYCH:
listków świeżej bazylii.
12.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
13.UPIECZONĄ TARTĘ OZDABIAMY:
listkami bazylii.
14.JAK PODAWAĆ UPIECZONĄ:
tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FORMĘ NA

tartę rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Przygotowanie Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.

2

DO MISKI WBIJAMY

jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu.

3

CAŁOŚĆ MIESZAMY W

misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. ODSTAWIAMY.

4

FORMĘ DO TARTY

smarujemy masłem od środka. ODSTAWIAMY NA: bok.

5

SCHŁODZONE CIASTO FRANCUSKIE

delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).

6

FORMĘ WYKŁADAMY CIASTEM,

które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. SPÓD CIASTA NAKŁUWAMY: widelcem.

7

ZA POMOCĄ WAŁKA

usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).

8

NA CIEŚCIE ROZKŁADAMY

łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

9

DODAJEMY POKROJONE W

kosteczkę pomidory.

10

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany.

11

DODAJEMY KILKA PORWANYCH

listków świeżej bazylii.

12

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

13

UPIECZONĄ TARTĘ OZDABIAMY

listkami bazylii.

14

JAK PODAWAĆ UPIECZONĄ

tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2175,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543,8 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

23,2 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy