psse-slupca.pl

Drożdżowe paluchy z serem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.

Drożdżowe paluchy z serem – przepis

Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 30 g
drożdże świeże - 22 g
mąka pszenna typ 450 - 300 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 40 g
budyń waniliowy - 40 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
ser twaróg tłusty - 275 g
cukier puder - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE UCIERAMY:
z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury ok.
3.40°C, I ŁĄCZYMY:
z drożdżami.
4.MĄKĘ (CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEJ:
porcji) przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdżami.
5.ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
6.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
7.MASŁO ROZTAPIAMY I:
odstawiamy, aby w momencie użycia było letnie.
8.GDY ROZCZYN UROŚNIE,:
mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli.
9.CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,:
aż będzie odklejać się od ręki.
10.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA:
(musi podwoić swoją objętość).
11.ŻÓŁTKA, JAJKO, MIĘKKIE:
masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę.
12.ŁĄCZYMY ZE ZMIELONYM:
(lub utartym widelcem) twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz śmietaną.
13.JEŚLI MASA WYJDZIE:
zbyt lejąca, dodajemy opakowanie budyniu waniliowego.
14.WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE:
rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
15.NA POŁOWIE ROZSMAROWUJEMY:
masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wygładzamy.
16.ZACZYNAJĄC OD KRÓTSZEGO:
boku, tniemy paski o szerokości około 2 cm.
17.PASY SKRĘCAMY KILKUKROTNIE:
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
18.ODSTAWIAMY NA OKOŁO:
15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.
19.UPIECZONE DROŻDŻÓWKI POSYPUJEMY:
cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.
Drożdżowe paluchy z serem – przepis

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE UCIERAMY

z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury ok.

3

40°C, I ŁĄCZYMY

z drożdżami.

4

MĄKĘ (CZĘŚĆ PRZYGOTOWANEJ

porcji) przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z drożdżami.

5

ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

6

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

7

MASŁO ROZTAPIAMY I

odstawiamy, aby w momencie użycia było letnie.

8

GDY ROZCZYN UROŚNIE,

mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli.

9

CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,

aż będzie odklejać się od ręki.

10

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA

(musi podwoić swoją objętość).

11

ŻÓŁTKA, JAJKO, MIĘKKIE

masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieramy na gładką masę.

12

ŁĄCZYMY ZE ZMIELONYM

(lub utartym widelcem) twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz śmietaną.

13

JEŚLI MASA WYJDZIE

zbyt lejąca, dodajemy opakowanie budyniu waniliowego.

14

WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE

rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm.

15

NA POŁOWIE ROZSMAROWUJEMY

masę serową, składamy ciasto na pół tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przyciskamy i wygładzamy.

16

ZACZYNAJĄC OD KRÓTSZEGO

boku, tniemy paski o szerokości około 2 cm.

17

PASY SKRĘCAMY KILKUKROTNIE

i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

18

ODSTAWIAMY NA OKOŁO

15 minut, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na około 15-20 minut.

19

UPIECZONE DROŻDŻÓWKI POSYPUJEMY

cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2910,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

55,3 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy