psse-slupca.pl

Domowe croissanty • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Domowe croissanty

Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier puder - 20 g
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 500 g
masło - 25 g
drożdże świeże - 25 g
żółtka jaj - 2 szt.
miód - 132 g
mięta świeża - 2 g
truskawka - 100 g
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ:
Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.
3.WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE:
W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn, żółtka jaj i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
4.ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ:
Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy,nadając mu kształt kwadratu.
5.WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.
6.WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY:
Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.
7.PIECZEMY CROISSANTY:
Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.
8.PODAJEMY CROISSANTY:
Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.
Domowe croissanty

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAŚLANĄ

Miękkie masło łączymy w misce z mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak powstałą masę rozprowadzamy równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wyrównujemy za pomocą płaskiej szpatułki.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko. Mieszamy.

3

WYRABIAMY CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

W naczyniu robota łączymy suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy rozczyn, żółtka jaj i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

4

ŁĄCZYMY CIASTO Z MASĄ MAŚLANĄ

Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, przekładamy na blat minimalnie oprószony mąką, lekko spłaszczamy, nacinamy na cztery i delikatnie rozwałkowujemy,nadając mu kształt kwadratu.

5

WAŁKUJEMY, SKŁADAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy równomiernie i nadajemy mu kształt kwadratu – zaczynamy od środka, a następnie składamy na trzy, zawijając do środka krótsze boki. Zwinięte ciasto owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 2 razy – w sumie wałkujemy, składamy i chłodzimy ciasto 3-krotnie.

6

WYCINAMY I ZWIJAMY CROISSANTY

Gotowe, 3-krotnie złożone i schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy (na grubość ok. 4-5 mm), nadając mu kształt kwadratu. Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu pasków ciasta wycinamy jednakowe trójkąty.

7

PIECZEMY CROISSANTY

Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Tak powstałą mieszaniną smarujemy croissanty z wierzchu.

8

PODAJEMY CROISSANTY

Upieczone, wciąż ciepłe croissanty przekrawamy na pół, tworząc kieszonkę na dodatki. Do środka wkładamy truskawki pokrojone w plasterki. Owoce polewamy miodem. Na warstwie miodu układamy listki świeżej mięty i składamy croissanta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4931,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

986,3 kcal

🥑

Tłuszcz

56,3 g

🌾

Węglowodany

106 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy