psse-slupca.pl

Deser z chia • przepis • składniki • przygotowanie

Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Deser z chia

Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

nasiona chia - 12 łyżek
mleko bez laktozy - 400 ml
miód - 3 łyżki
jagody - 130 g
banan - 1 szt.
jeżyna - 65 g
borówki - 50 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE:
Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.
2.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.
Deser z chia

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PUDDINGI OWOCOWE

Do trzech miseczek wsypujemy po 4 łyżki nasion chia. W rondelku zagotowujemy 100 ml mleka z 1 łyżką miodu i jagodami. Blendujemy mieszankę i gorącą przelewamy do pierwszej miseczki z nasionami chia. Mieszamy.

2

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Puddingi przekładamy do szklanek warstwami odpowiednio: jeżynowa, bananowa i jagodowa. Odstawiamy na 30 minut. Porcje dekorujemy świeżymi owocami i skórką z limonki. Jeśli podajemy deser później – przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1146,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy