psse-slupca.pl

Deser pascha w 10 minut • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!

Deser pascha w 10 minut

Uwielbiasz smak paschy, ale brakuje Ci czasu, by przygotować ją na Wielkanoc? Sięgnij po przepis Pawła na ekspresową paschę z bakaliami i orzechami!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 100 g
żółtka jaj - 3 szt.
mięta świeża - 2 g
wanilia - 3 g
morele suszone - 10 szt.
twaróg sernikowy mielony - 500 g
bakalie - 100 g
mieszanka orzechów - 50 g
orzech macadamia - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY ORZECHY I BAKALIE:
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne, 0,5 x 0,5 cm). W ten sam sposób kroimy bakalie. Wszystkie składniki łączymy w misce.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I WANILIĄ:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do miski. Dodajemy żółtka i cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż się połączą.
3.UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy nad parą i energicznie podbijamy przez ok. 3 minuty, aż uzyskamy puszysty, napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę znad pary i ucieramy krem jeszcze chwilę.
4.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z TWAROGIEM:
Dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone wcześniej orzechy i bakalie. Mieszamy.
5.PODAJEMY DESER:
Masę przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy i szprycujemy masę do pucharków. Paschę dekorujemy z wierzchu suszonymi morelami i listkami świeżej mięty.
Deser pascha w 10 minut

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY ORZECHY I BAKALIE

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne, 0,5 x 0,5 cm). W ten sam sposób kroimy bakalie. Wszystkie składniki łączymy w misce.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I WANILIĄ

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do miski. Dodajemy żółtka i cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż się połączą.

3

UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy nad parą i energicznie podbijamy przez ok. 3 minuty, aż uzyskamy puszysty, napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę znad pary i ucieramy krem jeszcze chwilę.

4

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z TWAROGIEM

Dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pokrojone wcześniej orzechy i bakalie. Mieszamy.

5

PODAJEMY DESER

Masę przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy i szprycujemy masę do pucharków. Paschę dekorujemy z wierzchu suszonymi morelami i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2601 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

650,3 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

61,9 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

25,5 g

Podobne przepisy