psse-slupca.pl

Biszkopt z galaretką pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie

Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!

Biszkopt z galaretką pomarańczową

Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 2 łyżki
mąka pszenna - 150 g
cukier - 10 g
pomarańcza - 2 kg
żelatyna - 30 g
masło - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml
czekolada deserowa - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.OCIERAMY SKÓRKĘ I WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY:
Z trzech wyszorowanych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, tak aby uzyskać 1 l soku.
2.UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ:
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
3.DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej, 2,5 łyżki soku z pomarańczy i olej rzepakowy. Mieszamy.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry. Pozostawiamy go do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.
6.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy resztę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt z galaretką pomarańczową

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCIERAMY SKÓRKĘ I WYCISKAMY SOK Z POMARAŃCZY

Z trzech wyszorowanych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, tak aby uzyskać 1 l soku.

2

UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

3

DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej, 2,5 łyżki soku z pomarańczy i olej rzepakowy. Mieszamy.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry. Pozostawiamy go do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.

6

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy resztę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3441,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy