psse-slupca.pl

Chłodnik litewski • przepis • składniki • przygotowanie

Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 600 ml
botwina - 2 pęczki
mleko zsiadłe - 400 ml
śmietana 30% - 300 ml
jajko - 4 szt.
ogórek - 1 szt.
rzodkiewka - 5 szt.
świeży koperek - 0,5 pęczka
szczypiorek - 0,3 pęczka
czosnek główka - 0,5 ząbka
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Rzodkiewki i ogórki oraz botwinę dokładnie umyj i osusz. Botwinę najlepiej jest podzielić przed myciem – odkroić buraczki oraz liście od łodyżek i wszystko zalać na kilka minut zimną wodą, by wypłukać nagromadzony w zakamarkach piasek. Czosnek obierz z łupinki.
2.ŚCIERAMY WARZYWA:
Zetrzyj rzodkiewki i ogórki na tarce wprost do miski, a potem zasyp je delikatnie solą.
3.KROIMY BOTWINĘ:
Buraczki z botwiny obierz, a następnie posiekaj. Pokrój także łodygi i liście botwinki.
4.GOTUJEMY BULION:
W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj do niego buraczki oraz grubsze łodygi. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aby buraczki zmiękły. Po upływie 8 minut dodaj do całości liście, a także sól oraz pieprz (po pół łyżeczki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wystudź wywar.
5.DODAJEMY ŚMIETANĘ I MLEKO:
Do wystudzonego wywaru dodaj zsiadłe mleko oraz śmietanę. Wymieszaj.
6.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Koperek oraz szczypiorek posiekaj drobno i dodaj do garnka z chłodnikiem. Możesz zostawić trochę zieleniny do ozdobienia zupy przed podaniem. Odcedź nadmiar wody z miseczki z ogórkami i rzodkiewkami, a następnie dodaj warzywa do garnka.
7.GOTUJEMY JAJKA:
W rondelku zagotuj wodę, a następnie włóż do niego jajka. Ugotuj je na twardo i wystudź.
8.PRZYPRAWIAMY ZUPĘ:
Do prawie gotowego chłodnika dodaj ocet oraz pozostałe sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia.
9.PODAJEMY ZUPĘ:
Schłodzony chłodnik rozlej do miseczek, a następnie do każdej włóż obrane i przekrojone na pół jajko. Wszystkie porcje zupy posyp świeżą zieleniną i zjedz ze smakiem!
Chłodnik litewski

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Rzodkiewki i ogórki oraz botwinę dokładnie umyj i osusz. Botwinę najlepiej jest podzielić przed myciem – odkroić buraczki oraz liście od łodyżek i wszystko zalać na kilka minut zimną wodą, by wypłukać nagromadzony w zakamarkach piasek. Czosnek obierz z łupinki.

2

ŚCIERAMY WARZYWA

Zetrzyj rzodkiewki i ogórki na tarce wprost do miski, a potem zasyp je delikatnie solą.

3

KROIMY BOTWINĘ

Buraczki z botwiny obierz, a następnie posiekaj. Pokrój także łodygi i liście botwinki.

4

GOTUJEMY BULION

W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj do niego buraczki oraz grubsze łodygi. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, aby buraczki zmiękły. Po upływie 8 minut dodaj do całości liście, a także sól oraz pieprz (po pół łyżeczki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wystudź wywar.

5

DODAJEMY ŚMIETANĘ I MLEKO

Do wystudzonego wywaru dodaj zsiadłe mleko oraz śmietanę. Wymieszaj.

6

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Koperek oraz szczypiorek posiekaj drobno i dodaj do garnka z chłodnikiem. Możesz zostawić trochę zieleniny do ozdobienia zupy przed podaniem. Odcedź nadmiar wody z miseczki z ogórkami i rzodkiewkami, a następnie dodaj warzywa do garnka.

7

GOTUJEMY JAJKA

W rondelku zagotuj wodę, a następnie włóż do niego jajka. Ugotuj je na twardo i wystudź.

8

PRZYPRAWIAMY ZUPĘ

Do prawie gotowego chłodnika dodaj ocet oraz pozostałe sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia.

9

PODAJEMY ZUPĘ

Schłodzony chłodnik rozlej do miseczek, a następnie do każdej włóż obrane i przekrojone na pół jajko. Wszystkie porcje zupy posyp świeżą zieleniną i zjedz ze smakiem!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1238,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

309,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

15 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Chłodnik litewski - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl