psse-slupca.pl

Burgery z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Burgery z tofu

Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
bułka tarta - 80 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
olej - 50 ml
pomidor suszony - 8 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
szalotka - 2 szt.
tofu, wędzone - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
rukola - 20 g
bułki owsiane - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BURGERY:
Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z POMIDORÓW:
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BURGERA:
Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.
Burgery z tofu

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BURGERY

Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z POMIDORÓW

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BURGERA

Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2068 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

517 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

51,1 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy