Bułeczki drożdżowe à la dynie • przepis • składniki • przygotowanie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY DROŻDŻE Z CUKREM I MLEKIEM
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich cukier i całość dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając drożdże, aż powstanie pasta. Do tak przygotowanych drożdży wlewamy część mleka i całość ponownie mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę mieszamy z solą, granulowanym czosnkiem i papryką i dodajemy do misy robota kuchennego. Następnie wlewamy do niej mleko z drożdżami i cukrem oraz dodajemy żółtko i pozostałe mleko. Składniki wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PIECZARKI
Szalotkę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie cebulę podsmażamy na patelni i kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Całość jeszcze przez chwilę smażymy i przekładamy do miski.
KROIMY SKŁADNIKI FARSZU
Czerwoną paprykę, mozzarellę i szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
MIESZAMY SKŁADNIKI FARSZU
Wymieszane składniki doprawiamy tartym serem dojrzewającym oraz granulowanym czosnkiem i mieloną papryką.
NADZIEWAMY BUŁECZKI
Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Formujemy z nich kuleczki, które następnie rozciągamy w dłoniach, aż powstaną koła. Na środek każdego z kół nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i sklejamy ciasto, ponownie tworząc kulki. Kulki układamy na blasze do pieczenia, w dość dużych odstępach, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
FORMUJEMY Z BUŁECZEK DYNIE
Sznurki moczymy w oliwie i wiążemy tak, aby powstała swego rodzaju gwiazdka z ośmioma ramionami, z pętelką w środku. Na pętelce związanych sznurków układamy bułeczkę i podnosimy wszystkie sznurki tak, aby delikatnie wbiły się w bułeczkę, tworząc kształt dyni. Tak przygotowane sznurki wiążemy na górze bułeczek i obcinamy ich nadmiar. Gotowe dyniowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy pod bawełnianą ściereczkę, aby jeszcze trochę urosły.
PIECZEMY BUŁECZKI
Podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z nich sznurek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2380,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
297,6 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
32,5 g
Błonnik
0,8 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.