psse-slupca.pl

Yaki-udon z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Yaki-udon z warzywami

Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron udon - 200 g
papryka żółta - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
grzyby shiitake - 20 g
fasola szparagowa zielona - 100 g
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
sos ostrygowy - 2 łyżki
sos mirin - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 1 łyżka
ocet ryżowy - 0,5 łyżeczki
cebula dymka - 1 pęczek
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY MAKARON:
Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.
Yaki-udon z warzywami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY MAKARON

Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

639,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,8 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

28,8 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy