psse-slupca.pl

Tostadas z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Tostadas z wołowiną

Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowe - 400 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
fasola czerwona - 80 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
tortilla kukurydziana - 12 szt.
olej rzepakowy -
oliwki czarne - 40 g
oliwki zielone - 40 g
pomidory rzymskie - 2 szt.
ser cheddar - 80 g
awokado - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE:
Przygotowujemy tortille o średnicy około 12 cm. Jeżeli mamy większe, wycinamy z nich krążki w odpowiednim rozmiarze. Na głęboką patelnię wlewamy olei i rozgrzewamy go. Następnie smażymy po kolei wszystkie tortille. By osiągnąć odpowiedni efekt, placek powinien być zanurzony w oleju. Smażymy go przez 1 minutę, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy wołowinę i przyprawy. Wszystko smażymy na patelni, aż mięso nabierze złotej barwy. W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki oraz posiekane oliwki. Całość gotujemy przez około 15 minut, aż sos się zredukuje.
3.PRZYGOTOWUMEMY TOSTADY:
Na tostady rozkładamy usmażone mięso, dodajemy na każdą po łyżce fasoli, pokrojone w kostkę awokado oraz pomidory. Na koniec wszystko posypujemy startym cheddarem i podajemy.
Tostadas z wołowiną

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE

Przygotowujemy tortille o średnicy około 12 cm. Jeżeli mamy większe, wycinamy z nich krążki w odpowiednim rozmiarze. Na głęboką patelnię wlewamy olei i rozgrzewamy go. Następnie smażymy po kolei wszystkie tortille. By osiągnąć odpowiedni efekt, placek powinien być zanurzony w oleju. Smażymy go przez 1 minutę, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Na dużą patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy wołowinę i przyprawy. Wszystko smażymy na patelni, aż mięso nabierze złotej barwy. W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki oraz posiekane oliwki. Całość gotujemy przez około 15 minut, aż sos się zredukuje.

3

PRZYGOTOWUMEMY TOSTADY

Na tostady rozkładamy usmażone mięso, dodajemy na każdą po łyżce fasoli, pokrojone w kostkę awokado oraz pomidory. Na koniec wszystko posypujemy startym cheddarem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2907,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

726,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

78,4 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

37,2 g

Podobne przepisy

Tostadas z wołowiną - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl