psse-slupca.pl

Tiramisu ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!

Tiramisu ze śliwkami

Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 120 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cytryna - 0,5 szt.
migdały płatki - 2 łyżki
śliwka - 500 g
ser twaróg półtłusty - 500 g
wino czerwone - 50 ml
likier amaretto - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 g
biszkopty podłużne - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Gotujemy z czerwonym winem i 60 g cukru przez ok. 5 minut. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce bądź za pomocą zestera, sok wyciskamy. Do śliwek dodajemy skórkę cytrynową, 1-2 łyżeczki soku, amaretto – schładzamy.
2.MIESZAMY MASĘ SEROWĄ:
Twaróg mieszamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszając.
3.UKŁADAMY TIRAMISU:
Biszkopty układamy w prostokątnej formie, przykrywamy śliwkami i polewamy sosem. Rozsmarowujemy masę serową. Tiramisu wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Tiramisu ze śliwkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Gotujemy z czerwonym winem i 60 g cukru przez ok. 5 minut. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce bądź za pomocą zestera, sok wyciskamy. Do śliwek dodajemy skórkę cytrynową, 1-2 łyżeczki soku, amaretto – schładzamy.

2

MIESZAMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg mieszamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszając.

3

UKŁADAMY TIRAMISU

Biszkopty układamy w prostokątnej formie, przykrywamy śliwkami i polewamy sosem. Rozsmarowujemy masę serową. Tiramisu wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2059,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy

Tiramisu ze śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl