psse-slupca.pl

Tęczowy tort • przepis • składniki • przygotowanie

Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Tęczowy tort

Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 8 szt.
mąka pszenna - 240 g
mąka ziemniaczana - 60 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
burak - 80 g
zielona herbata matcha - 15 ml
jagody - 80 g
kurkuma mielona - 15 g
marchew - 80 g
Szpinak Baby - 60 g
cukier - 100 g
woda - 200 ml
cukier puder - 120 g
limonka - 1 szt.
ser mascarpone - 500 g
śmietana 30% - 400 ml
borówki - 50 g
malina - 60 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ:
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
2.DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.
3.DZIELIMY MASĘ I DODAJEMY BARWNIKI:
Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.
4.PIECZEMY BISZKOPTY:
Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA 2 BLATY:
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.
6.PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ:
W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
7.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.
8.SKŁADAMY TORT:
Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
Tęczowy tort

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

2

DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy olej rzepakowy. Mieszamy.

3

DZIELIMY MASĘ I DODAJEMY BARWNIKI

Masę dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej części dodajemy zmiksowane buraki. Do drugiej zmiksowane jagody, do trzeciej marchewkę. Do każdej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki. Każdą masę mieszamy.

4

PIECZEMY BISZKOPTY

Masy przelewamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA 2 BLATY

Ciasto biszkoptowe przygotowujemy tak samo ze zmniejszonej ilości składników. Gotowe ciasto rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej części dodajemy kurkumę, do drugiej szpinak i matchę. Obie porcje skrapiamy sokiem z limonki, przekładamy do form i pieczemy.

6

PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ

W rondelku łączymy cukier z wodą, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z limonki.

7

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. Do ubitej śmietanki dodajemy serek i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Łączymy, delikatnie mieszając. Krem wkładamy do lodówki do schłodzenia.

8

SKŁADAMY TORT

Biszkopty wyrównujemy, odkrawając górę i dół. Blaty układamy od dołu w następującej kolejności: fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7752,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

969,1 kcal

🥑

Tłuszcz

44,4 g

🌾

Węglowodany

125,5 g

🥬

Błonnik

20,9 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy