psse-slupca.pl

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem

Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
kurczak skrzydełko - 5 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
pieczarka - 150 g
papryka mielona słodka - 1 łyżka
sos ostrygowy - 1 łyżeczka
sos rybny - 100 ml
imbir mielony - 1 łyżeczka
trawa cytrynowa - 5 g
śmietana 30% - 100 ml
włoszczyzna - 1 szt.
limonka - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 500 g
krewetki - 500 g
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PALNIK GAZOWY:
Zupa Przygotowujemy bulion gotowany na skrzydełkach z włoszczyzną, do zagotowanego bulionu dodajemy pieczarki, dodajemy około 100 ml sosu rybnego oraz 1 łyżeczkę sosu ostrygowego następnie dodajemy suszoną trawę cytrynową lub rozgniecioną świeżą.
2.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
limonki, sok z 1/2 limonki oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
3.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu, dodajemy pokrojone listki bazylii tajskiej.
4.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
5.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
niewielką ilość oleju, do lekko nagrzanego oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.
6.SMAŻYMY, NASTĘPNIE DODAJEMY:
koncentrat i całość mieszamy.
7.NA PATELNIE WLEWAMY:
odrobinę bulionu, a następnie całość dodajemy do zupy.
8.GOTUJEMY OKOŁO 15:
minut.
9.NA KOŃCU DOPRAWIAMY:
1 łyżeczką suszonego imbiru, dodajemy około 5-6 łyżek śmietany.
10.ZAGOTOWUJEMY, DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością pieprzu, niewielką ilością ostrej papryczki. DODAJEMY SOK Z: limonki.
11.DODAJEMY POKROJONE W:
kostkę pomidory.
12.
CHWILĘ GOTUJEMY.
13.KREWETKI I ŁOSOŚ:
Do czystej miski przekładamy krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki, niewielką ilość ostrej, posiekanej papryczki.
14.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
oleju, odstawiamy na bok na około 10 minut.
15.NASTĘPNIE NA ROZGRZANEJ:
patelni z niewielką ilością oleju smażmy krewetki około 2 minut z każdej strony.
16.ŁOSOSIA POZBAWIAMY SKÓRY,:
kroimy na plastry o grubości 1 cm.
17.KAWAŁKI ŁOSOSIA OPALAMY:
za pomocą palnika gazowego.
18.NA TALERZ NAKŁADAMY:
opalone kawałki łososia.
19.NASTĘPNIE OBOK ŁOSOSIA:
układamy przysmażone krewetki, całość zalewamy zupą. DEKORUJEMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.
20.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PALNIK GAZOWY

Zupa Przygotowujemy bulion gotowany na skrzydełkach z włoszczyzną, do zagotowanego bulionu dodajemy pieczarki, dodajemy około 100 ml sosu rybnego oraz 1 łyżeczkę sosu ostrygowego następnie dodajemy suszoną trawę cytrynową lub rozgniecioną świeżą.

2

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

limonki, sok z 1/2 limonki oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

3

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu, dodajemy pokrojone listki bazylii tajskiej.

4

POMIDORY OBIERAMY ZE

skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.

5

NA PATELNIĘ DODAJEMY

niewielką ilość oleju, do lekko nagrzanego oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.

6

SMAŻYMY, NASTĘPNIE DODAJEMY

koncentrat i całość mieszamy.

7

NA PATELNIE WLEWAMY

odrobinę bulionu, a następnie całość dodajemy do zupy.

8

GOTUJEMY OKOŁO 15

minut.

9

NA KOŃCU DOPRAWIAMY

1 łyżeczką suszonego imbiru, dodajemy około 5-6 łyżek śmietany.

10

ZAGOTOWUJEMY, DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością pieprzu, niewielką ilością ostrej papryczki. DODAJEMY SOK Z: limonki.

11

DODAJEMY POKROJONE W

kostkę pomidory.

12

CHWILĘ GOTUJEMY.

13

KREWETKI I ŁOSOŚ

Do czystej miski przekładamy krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki, niewielką ilość ostrej, posiekanej papryczki.

14

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

oleju, odstawiamy na bok na około 10 minut.

15

NASTĘPNIE NA ROZGRZANEJ

patelni z niewielką ilością oleju smażmy krewetki około 2 minut z każdej strony.

16

ŁOSOSIA POZBAWIAMY SKÓRY,

kroimy na plastry o grubości 1 cm.

17

KAWAŁKI ŁOSOSIA OPALAMY

za pomocą palnika gazowego.

18

NA TALERZ NAKŁADAMY

opalone kawałki łososia.

19

NASTĘPNIE OBOK ŁOSOSIA

układamy przysmażone krewetki, całość zalewamy zupą. DEKORUJEMY LIŚĆMI BAZYLII: tajskiej.

20

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3058,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

764,7 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

31,0 g

🥬

Błonnik

64,3 g

💪

Białko

64,3 g

Podobne przepisy