Schab ze śliwką z grillowanymi batatami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj nietypowy pomysł Karola Okrasy na schab ze śliwką z grilla!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MARYNATY
Bataty w skórce układamy na grillu. Obracając od czas do czasu, grillujemy około 20-25 minut, do miękkości.Umyte, osuszone plastry schabu rozbijamy.
FARSZ NAKŁADAMY NA SCHAB
Posiekane pistacje oraz śliwki pokrojone w paski łączymy. Dodajemy rozkruszony ser gorgonzola (kawałki powinny być widoczne). Delikatnie mieszamy całość.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TWAROGOWĄ
Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy drobno posiekaną dymkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną botwinkę, szczypior i dobrze mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2832,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
708,1 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
57,4 g
Błonnik
34,1 g
Białko
34,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z jajkiem sadzonym i serem
Pyszne śniadanie w 15 minut? Przygotuj kanapkę zapiekaną z serem, szynką i jajkiem sadzonym!

Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?