psse-slupca.pl

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego • przepis • składniki • przygotowanie

Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego

Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
burak - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza gryczana - 180 g
świeży koperek - 12,5 g
musztarda - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
ser feta - 50 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BURAKI:
Nieobrane buraki gotujemy do miękkości. Następnie je studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
2.GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE:
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Ząbek czosnku rozgniatamy, wrzucamy do bulionu i całość gotujemy, aż zacznie wrzeć. Kaszę płuczemy, a następnie dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie (w razie potrzeby podlewamy wodą). Zdejmujemy z ognia, mieszamy widelcem, wyjmujemy ząbek czosnku i odstawiamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Musztardę mieszamy z oliwą z oliwek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Szczypiorek i koperek siekamy. Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę buraki i sos musztardowy. Ser kruszymy i posypujemy nim sałatkę. Następnie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BURAKI

Nieobrane buraki gotujemy do miękkości. Następnie je studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

2

GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE

Do garnka wlewamy bulion warzywny. Ząbek czosnku rozgniatamy, wrzucamy do bulionu i całość gotujemy, aż zacznie wrzeć. Kaszę płuczemy, a następnie dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion i zmięknie (w razie potrzeby podlewamy wodą). Zdejmujemy z ognia, mieszamy widelcem, wyjmujemy ząbek czosnku i odstawiamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Musztardę mieszamy z oliwą z oliwek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Szczypiorek i koperek siekamy. Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę buraki i sos musztardowy. Ser kruszymy i posypujemy nim sałatkę. Następnie posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1266 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

316,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

40,9 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl