psse-slupca.pl

Pikantny kebab z sosem jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Pikantny kebab z sosem jogurtowym

Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
cebula czerwona - 3 szt.
cebula dymka - 4 szt.
tortilla - 6 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ciecierzyca konserwowa - 200 g
curry - 3 g
ząbek czosnku - 5 szt.
jogurt grecki - 400 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
kapusta biała - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
papryka mielona słodka - 2 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku.
2.DO MIĘSA MIELONEGO:
dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz.
3.WSZYSTKO MIESZAMY DOKŁADNIE:
na gładką masę.
4.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 10-15 minut.
5.SOS MIESZAMY PRZYGOTOWANE:
składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. MIESZAMY.
6.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki.
7.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 10 minut.
8.DESKĘ DO KROJENIA:
polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje.
9.NA DESCE FORMUJEMY:
kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta).
10.UFORMOWANE KAWAŁKI MIĘSA:
smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
11.CZERWONĄ CEBULĘ POKROJONĄ:
w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem.
12.ODSTAWIAMY NA 10:
minut.
13.POSZATKOWANĄ MŁODĄ KAPUSTĘ:
skrapiamy oliwą z oliwek. PŁATY TORTILLI KROIMY: na pół.
14.MIĘSO ZDEJMUJEMY Z:
patelni na deskę do krojenia.
15.PODGRZEWAMY POŁÓWKI TORTILLI:
na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
16.CEBULĘ, KAPUSTĘ, MIĘSO:
i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. UKŁADAMY NA: talerzu.
17.OBOK KEBABÓW WYLEWAMY:
sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.
Pikantny kebab z sosem jogurtowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku.

2

DO MIĘSA MIELONEGO

dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, 1/2 świeżej ostrej papryczki pokrojonej w drobną kostkę, posiekaną kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone w drobną kostkę cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz.

3

WSZYSTKO MIESZAMY DOKŁADNIE

na gładką masę.

4

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 10-15 minut.

5

SOS MIESZAMY PRZYGOTOWANE

składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony na małe kawałki ogórek. MIESZAMY.

6

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

limonki i pozostałą ilością pokrojonej w drobną kostkę świeżej ostrej papryczki.

7

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 10 minut.

8

DESKĘ DO KROJENIA

polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje.

9

NA DESCE FORMUJEMY

kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta).

10

UFORMOWANE KAWAŁKI MIĘSA

smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.

11

CZERWONĄ CEBULĘ POKROJONĄ

w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem.

12

ODSTAWIAMY NA 10

minut.

13

POSZATKOWANĄ MŁODĄ KAPUSTĘ

skrapiamy oliwą z oliwek. PŁATY TORTILLI KROIMY: na pół.

14

MIĘSO ZDEJMUJEMY Z

patelni na deskę do krojenia.

15

PODGRZEWAMY POŁÓWKI TORTILLI

na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).

16

CEBULĘ, KAPUSTĘ, MIĘSO

i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. UKŁADAMY NA: talerzu.

17

OBOK KEBABÓW WYLEWAMY

sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3310 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

827,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42,3 g

🌾

Węglowodany

69,7 g

🥬

Błonnik

47,4 g

💪

Białko

47,4 g

Podobne przepisy