psse-slupca.pl

Pasta z sosem tuńczykowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Pasta z sosem tuńczykowym

Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anchois - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kapar - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 400 g
makaron penne - 500 g
natka pietruszki - 0,5 szt.
parmezan - 50 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 100 ml
filety z tuńczyka białego w oliwie - 185 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI:
Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.
2.PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS:
Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
3.GOTOWANIE SOSU I MAKARONU:
Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.
4.PODANIE:
Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.
Pasta z sosem tuńczykowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI

Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.

2

PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS

Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

3

GOTOWANIE SOSU I MAKARONU

Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.

4

PODANIE

Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3110,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

82,1 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy