psse-slupca.pl

Minipączki dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, puszyste i niewymagające wyrastania. Takie są minipączki dyniowe. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wspaniale smakują te słodkie smakołyki idealne na sezon dyniowy!

Minipączki dyniowe

Proste, puszyste i niewymagające wyrastania. Takie są minipączki dyniowe. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wspaniale smakują te słodkie smakołyki idealne na sezon dyniowy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 200 g
cukier puder - 40 g
sól - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jogurt grecki - 210 g
oliwa z oliwek - 10 ml
puree z dyni - 65 g
jajko - 1 szt.
masło - 30 g
cukier - 40 g
cynamon - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MINIPĄCZKI:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do nich jogurt grecki, oliwę i purée z dyni. Całość mieszamy i na koniec zagniatamy, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 14 równych części i formujemy z nich kuleczki. Jajko bełtamy w miseczce.
2.SMAŻYMY MINIPĄCZKI:
Minipączki układamy we frytkownicy beztłuszczowej i smarujemy jajkiem. Następnie smażymy je przez ok. 15 minut w temperaturze 160°C. Gotowe minipączki studzimy.
3.OBTACZAMY MINIPĄCZKI W POSYPCE:
Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem. Każdego wystudzonego minipączka najpierw zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.
Minipączki dyniowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MINIPĄCZKI

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do nich jogurt grecki, oliwę i purée z dyni. Całość mieszamy i na koniec zagniatamy, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 14 równych części i formujemy z nich kuleczki. Jajko bełtamy w miseczce.

2

SMAŻYMY MINIPĄCZKI

Minipączki układamy we frytkownicy beztłuszczowej i smarujemy jajkiem. Następnie smażymy je przez ok. 15 minut w temperaturze 160°C. Gotowe minipączki studzimy.

3

OBTACZAMY MINIPĄCZKI W POSYPCE

Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem. Każdego wystudzonego minipączka najpierw zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1553,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

222 kcal

🥑

Tłuszcz

6,2 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Minipączki dyniowe - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl