psse-slupca.pl

Kurczak w piwnej panierce • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Kurczak w piwnej panierce

Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 4 szt.
jajko - 3 szt.
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
piwo - 300 ml
mąka pszenna - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JAJKA ROZTRZEPUJEMY:
widelcem.
2.DODAJEMY PIWO, MĄKĘ:
oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy, aż w cieście nie będzie grudek.
3.KURCZAKA OCZYSZCZAMY, KROIMY:
na podłużne kawałki.
4.MIĘSO WRZUCAMY DO:
miski z ciastem i mieszamy.
5.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
sporą ilość oleju.
6.NA GORĄCY TŁUSZCZ:
wrzucamy kawałki kurczaka w cieście.
7.SMAŻYMY ZE WSZYSTKICH:
stron na złotobrązowy kolor.
8.USMAŻONE KAWAŁKI ODKŁADAMY:
na papierowy ręcznik kuchenny.
Kurczak w piwnej panierce

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JAJKA ROZTRZEPUJEMY

widelcem.

2

DODAJEMY PIWO, MĄKĘ

oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy, aż w cieście nie będzie grudek.

3

KURCZAKA OCZYSZCZAMY, KROIMY

na podłużne kawałki.

4

MIĘSO WRZUCAMY DO

miski z ciastem i mieszamy.

5

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

sporą ilość oleju.

6

NA GORĄCY TŁUSZCZ

wrzucamy kawałki kurczaka w cieście.

7

SMAŻYMY ZE WSZYSTKICH

stron na złotobrązowy kolor.

8

USMAŻONE KAWAŁKI ODKŁADAMY

na papierowy ręcznik kuchenny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2469,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

617,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

51,5 g

💪

Białko

51,5 g

Podobne przepisy